Duurzaamheid

De basisregels voor een duurzaam leven bestaan uit Reduce, Reuse en Recycling. In het Nederlands meer gebruikt als Reduceren, Hergebruiken en Recyclen. Als bruggenbouwer willen we hier natuurlijk ons steentje aan bij dragen. Er zijn verschillende benaderingen, visies, stappen of richtlijnen bij het ontwerp van duurzame bruggen. Een van de begrippen is duurzaamheid, een juiste combinatie van de factoren levensduur , milieubelasting, en onderhoud. Bij elke brug proberen we weer opnieuw te kijken wat het juiste ontwerp dat is afgestemd op de locatie, het gebruik en het klimaat. Producten moeten zo gemaakt worden dat ze biologisch afbreekbaar zijn of dat de materialen volledig hergebruikt kunnen worden. Ook wordt steeds vaker gekozen om een bestaande fundatie te handhaven en waar nodig aan te passen.

De drie R`s - Reduse, Reuse en Recycling

reduce-reuse-recycle
Reduse

Reduse - reduceren

Dit betekent dat je het verbruik van (natuurlijke) middelen probeert te reduceren. Bij het ontwerp kan er bijvoorbeeld gekeken worden dat er minder materiaal en grondstoffen nodig zijn voor de duurzame brugconstructie.

Reuse

Reuse - hergebruik

Het doel van hergebruik is om producten zo lang mogelijk te gebruiken, voor zoveel mogelijk doeleinden. Hierbij denkend aan houten en stalen liggers die worden hergebruikt voor een nieuw kunstwerk. Een duurzame productie methode vraagt om materialen geproduceerd van verantwoord beheerde bronnen die op natuurlijke wijze worden aangevuld.

Recycling

Recycling

Het verschil tussen recycling en hergebruik is dat bij recycling spullen worden verzameld die aan het einde van levensduur zijn gekomen om ze vervolgens te verwerken tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten. Het mooiste is dat recycling een gesloten cirkel is. Dit wordt ook wel de Cradle-to-cradle gedachte genoemd.