Wanneer je het terrein van Meerdink Winterswijk op loopt, ga je terug in de tijd. De hallen waar de zaagmachines stonden ademen nostalgie. Robbert de Metter; eigenaar van Meerdink Winterswijk en Meerdink Bruggen, heeft de grond overgedragen aan de projectontwikkelaar. Over een tijdje zullen er woningen herrijzen. Een plek waar hard gewerkt is, veel vakmensen hebben gelopen en een prachtig ambacht is geweest.
Meerdink aan de Parallelweg van 1917 tot nu
We gaan terug in de tijd. In 1917 vestigt Gerhard Meerdink zich aan de Parallelweg met een timmerwerkplaats en een houthandel. Er wordt hout gezaagd; eerst inlands hout als vuren en vanaf de jaren 60 tropisch rondhout (hardhouten stammen). In de jaren 80 volgt een faillissement waarna oud-medewerkers Leo Okhuijsen, Hans van Leeuwen en Gerrit te Brummelstroete het heft in eigen handen nemen en het bedrijf weer opstarten. In 2009 neemt Robbert de Metter het stokje over. Vanaf dat moment focust Meerdink zich op het zagen van Azobé-stammen, handelen in hout en bouwen van bruggen. Waar voorheen allerlei constructies werden ontworpen en gebouwd, zo lang het maar van hout was, maakt het bedrijf nu uitsluitend bruggen, maar dan in elk materiaal, als het maar past bij de opdracht. Dat kan hout zijn, maar ook staal, beton en composiet. In 2012 verhuisden de bruggenbouw en de houthandel naar een nieuw pand aan de Leeghwaterweg. De zagerij bleef volop draaien aan de Parallelweg en werd in 2024 de laatste tropisch rondhoutzagerij van Nederland.
“Stuk voor stuk vakmensen waar ik veel respect voor heb!”
Zagerij sluit met een “mega-knaller”
De zagerij van Meerdink sluit niet door tegenvallende resultaten. De Metter: “Integendeel. Vorig jaar hebben we het hele jaar een vol zaagprogramma gehad. Naast de vele ‘normale’ orders hebben we twee grote, prestigieuze opdrachten weten te bemachtigen. We leverden vier volle vrachtauto’s hout voor de renovatie van de Harry Potterbrug in Schotland en we maakten meer dan 5.000 supportblocks voor de bouw van de Fehmarnbelt-afzinktunnel tussen Duitsland en Denemarken. Je kunt wel zeggen dat we met een mega-knaller geëindigd zijn”, aldus De Metter. Hij spreekt het uit met veel waardering voor zijn team: “Het efficiënt zagen van enorme houten boomstammen tot producten met exact de goede maat, dat is een vak apart. Zo’n grote stam kun je niet zomaar even door de zaag laten gaan, daar zit veel gevoel en teamwork van zagers, aanpakkers, schavers, zagenslijpers en logistiek bij. Tot in de laatste week heeft het team alles gegeven en fantastisch werk geleverd; stuk voor stuk vakmensen waar ik veel respect voor heb!’’, aldus De Metter.
Geen nieuwe zagerij zonder stammen
Al in 2008 werd het terrein aan de Parallelweg verkocht aan een projectontwikkelaar. Zolang de woningbouw op zich liet wachten, kon Meerdink het huren. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de nieuwe zagerij naast het pand aan de Leeghwaterweg gebouwd zou worden, maar toen de wereldwijde exportstop van tropisch rondhout uitgesproken werd, bleek de investering in een splinternieuwe zagerij niet zinvol. Robbert de Metter: “Het is begrijpelijk dat landen zoals in Afrika, waar het rondhout vandaan komt, de stammen zelf gaan zagen. Maar een volledige rondhoutzagerij zonder stammen; dat werkt natuurlijk niet.” Wel blijft het bedrijf hardhout importeren. Robbert: “Alle onderdelen die we voor onze bruggen en projecten van klanten nodig hebben, kunnen we laten zagen in Afrika en bewerken in Winterswijk. Het stukje nostalgie en ambacht van zelf stammen zagen verdwijnt, maar het eindproduct blijft.“
Circulair hout
Meerdink Bruggen werkt al bijna vijftien jaar circulair. Ongeveer de helft van de bruggen wordt op dit moment al gemaakt van hout en staal met een eerder leven en die trend zet zich alleen maar door. Op het terrein aan de Leeghwaterweg dat bestemd was voor de nieuwe zagerij, wordt binnenkort een nieuwe productiehal gebouwd voor het bewerken van circulair hout en staal. Daarmee zet Meerdink de volgende stap als koploper in bijzondere, circulaire bruggen. Waar Meerdink aanvankelijk gebruikt hout zocht, kocht en bewerkte voor haar eigen bruggen, kunnen ook andere bedrijven straks bij het bedrijf terecht voor de in- en verkoop van circulair hout.
Urbex foto’s
Omdat er voor veel Winterswijkers bijzondere herinneringen op het Meerdink-terrein aan de Parallelweg liggen, vroeg Meerdink urbex-fotograaf Rob Blekkink uit Winterswijk om de laatste weken van de karakteristieke zagerij vast te leggen in een urban fotoserie. Robbert: “Er worden hier straks huizen gebouwd en nieuwe voetafdrukken gezet, maar er liggen meer dan een eeuw aan verhalen op deze plek. Rob heeft dat geweldig weten te vangen in zijn beelden. De foto’s zijn voor ons ontzettend waardevol en vast ook voor anderen.” De bijzondere fotoserie van Rob Blekkink (hieronder een voorproefje) is hier te bekijken.