De bruggenbouwers van Meerdink Bruggen Winterswijk

Wat we leerden van 12 jaar circulaire bruggen bouwen

In 2012 belde hij op. Jeroen van Gaalen; Beheerder Kunstwerken van de gemeente Arnhem. Waar overal over circulaire bruggen werd gepráát, zei Jeroen: “Laten we het gewoon dóen.” En zo bouwden we in 2012 samen onze allereerste cradle to cradle brug in het Sonsbeekpark in Arnhem. Een kleintje; maar de plek, de partner en de brug waren de ultieme kickstart van ons circulaire avontuur. Inmiddels is meer dan de helft van de bruggen die we bouwen circulair. En daar zijn we trots op. Maar wat leerden we van die eerste 12 jaar circulaire bruggen bouwen? Komt ‘ie:

Zager Meerdink Bruggen

1. Het DNA van onze zagers
Allereerst ontdekten we dat circulair bouwen een nieuwe denkwijze van onze zagers vraagt. Van generatie op generatie werd hen op het hart gedrukt dat onze zaagbladen een kostbaar goed zijn. Je gaat er zorgvuldig mee om. Je slijpt ze, beschermt ze, verzorgt ze. En dan ineens… moet er gebruikt hout met af en toe een verdwaalde bout doorheen. En dan kán het zijn dat de zaag na twintig balkjes afgeschreven is. Dat kán toch niet? Die zorg voor ons machinepark zat bij ons team echt diepgeworteld. Inmiddels hebben we ons proces erop aangepast, zijn we voorbereid op zaagschade en is ons team gewend aan circulair. Maar dat had wel even wat voeten in de aarde!

circulaire brug Westervoort

2. Gewoon beginnen
Een ander inzicht is dat er pas circulair wordt gebouwd als we euh… circulair gaan bouwen. Zolang we er alleen over blijven práten, wordt er niets gebouwd. We moeten aan de slag. Door lef te hebben en het te proberen. Door te pionieren. Te spelen en te dóen. Natuurlijk is dat voor ons kleine, wendbare bedrijf makkelijk gezegd. Met onze specials zijn we gewend om flexibel mee te bewegen en steeds de uitdaging op te zoeken. Maar beperkingen mogen geen excuus zijn. Nu móet het gebeuren. De tijd dat duurzaamheid een goed voornemen was is voorbij.

3. Niet zo spannend
ReUse brug Floriade AlmereMaar het állerbelangrijkste inzicht is eigenlijk wel dat het allemaal helemaal niet zo spannend is. Werken met gebruikt materiaal is gewoon heel goed te doen. We kunnen het. Zijn er goed in. Het inspireert tot baanbrekende ontwerpen. En ons team vindt het nog eens leuk ook.

Dus stop met praten over circulair bouwen, gá circulair bouwen! Het is prachtig om te doen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven