Beverbrug Geologenstrook Nijmegen

Goede bever-buur
De Geologenstrook in Nijmegen is niet alleen uniek door haar waardevolle ondergrond uit de ijstijd, het is ook een bijzondere plek door de beverfamilie die er kort voor de plaatsing van deze brug ontdekt werd. Om de nieuwe buren niet onnodig te storen, werd het aanvankelijke plan om een bestaande brug uit Wageningen in Nijmegen weer op te bouwen van tafel geveegd. In plaats daarvan, bouwden we een andere brug prefab in onze fabriek in Winterswijk, zodat we hem op locatie snel en relatief stil konden plaatsen. We gebruikten hiervoor de funderingspalen van de oude brug. En met succes; een beverkolonie heeft zich er inmiddels gevestigd.

Circulair hout oogsten
Ook bij het ontwerp van de brug, samen met Arc2 Architecten, hebben we ons laten inspireren door de bever. Allereerst zijn we – net als de bever – fanatiek op zoek gegaan naar hout. Anders dan de bever haalden we het niet nieuw uit de natuur, maar kozen we ervoor om het circulair te winnen uit bestaande constructies. Zo komt het hout voor de leuningen uit oude bruggen. We verzaagden het zo dat het circulaire karakter goed tot haar recht kwam. Voor het brugdek gebruikten we oude onbehandelde damwanden zonder loopdekprofiel. Voor de overspanning werd wél nieuw hout ingezet; een in twee delen gezaagde Azobé boomstam. De grondkerende constructies in de landhoofden zijn gemaakt van schanskorven met hergebruikt bestratingsmateriaal.

Bever-inspiratie
Zowel de naam “Beverbrug”, de ingegraveerde bever als de uitstraling van de brug met speels verzameld hout zijn een ode aan onze bruggenbouwende collega: de bever. We hopen dat er veel gespot zullen worden vanaf de brug!

Constructie details

Locatie: Nijmegen Dukenburg

Realisatie: 2021

Lengte: 14 meter

Breedte: 2,5 meter

Materialen: Staal, Hout

Scroll naar boven