Circulaire brug Westervoort C2C

De C2C Brug is een milieuvriendelijk brugconcept, waarbij C2C staat voor ‘cradle to cradle’. Uitgangspunt hierbij is om te komen tot een circulair gebruik van grondstoffen. Voor de bouw van de C2C Brug wordt er gebruik gemaakt van hergebruikt hardhout van objecten die aan het einde van hun levensduur zijn. Oude houten bruggen worden doorgaans gezien als afval en na de normale gebruiksfase afgevoerd en verbrand. Wij hebben een proces ontwikkeld waarbij het hout wordt verzameld en vervolgens weer verwerkt in een nieuwe brug of andere houten objecten in de openbare ruimte als vlonders en zitelementen. Op deze wijze krijgt het hardhout een extra levenscyclus

constructie details

  • opdrachtgever : Gemeente Westervoort
  • locatie : Westervoort NL
  • lengte:  16 meter
  • breedte:  2 meter
  • materialen:  staal, hergebruikt Azobe, C2C

Brugrenovatie

Voor de gemeente Westervoort realiseerde Meerdink Bruggen samen met architectenbureau Arc2 architecten deze C2C brugconstructie.
Hierbij werd de onderbouw gerenoveerd en de bovenbouw vervangen door deze nieuwe duurzame brugconstructie van circulair hout en thermisch verzinkt staal.

C2C Brug: ‘Een milieuvriendelijk en eigentijds concept voor duurzame bruggen’

Het proces

Een voornaam onderdeel van het C2C Brug-concept is ‘Urban Mining’: het verzamelen van bestaande grondstoffen uit de stad. Hout afkomstig uit onder meer hardhouten damwanden, sluissdeuren, meerpalen en brugonderdelen wordt zorgvuldig verzameld en vervolgens herzaagd en hergebruikt in nieuwe eigentijdse en functionele ontwerpen.

Related Projects