Nijmegen - Bruggen Waalsprong

Nijmegen in de Waalsprong hét nieuwe stadsdeel van Nijmegen.

De Waalsprong bouwt aan duurzaamheid, niet alleen voor nu, ook voor de toekomst. Meerdink Bruggen, de Winterswijkse bruggenbouwer met een zelfde mindset, gaat hier samen met een enkele Winterswijkse onderaannemers, een aantal mooie en duurzame brugconstructies realiseren. Uitgangspunt in het ontwerp en realisatie van de bruggen was om de hoeveelheid materiaal te beperken en zoveel mogelijk circulair materiaal toe te passen met een zo hoog mogelijke reductie CO2. Hedenmorgen is de brugconstructie aan de Michelangelostraat nabij de Plautilla Nellistraatslaan geplaatst. De brug, geschikt voor de zware verkeersklasse, gaat deel uitmaken van de snelfietsroute het RijnWaalpad, en verbind de dijkzone met de nieuwe woonwijk over een doorgaande watersingel. De brugconstructie is in de nacht aangevoerd en werd daarna in de morgen op zijn plek worden gehesen. Hierna zullen de landhoofden worden afgemonteerd met leuningwerk en zal de brug worden ingesloten in het straatwerk.

Bij deze brug is gebruik gemaakt van diverse circulaire materialen, waaronder enkele stalen liggers die enkele jaren geleden nog dienst deden als kraanbaanliggers in onze eigen constructie hal. Kortom weer een brug met een verhaal…. Gekozen is voor een speels ontwerp van het leuningwerk, bestaande uit hergebruikte houten lamellen die van keurig rechtop geplaats naar de dijkzone toe langzaam uit een vallen. De verbeelding van de overgang van het stedelijke naar het landschap van de dijkzone.

Voor de veiligheid van de fietsers zal de brugconstructie worden voorzien van een, in het leuningwerk geïntegreerde, led lichtlijn die het brugdek zal gaan uitlichten.

constructie details

  • locatie : Nijmegen NL
  • realisatie :  2021 / 2022
  • lengte:  div
  • breedte:   div
  • materialen:  beton, staal, Azobe
Related Projects